Про це свідчить свіже дослідження*, проведене Офісом ефективного регулювання (BRDO).
Станом на 13 січня 2023 року порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, коштувала 99,2 грн. Порівняно з 24 лютого 2022 року, коли вона коштувала 81,84 грн, ціна зросла на 21,22%.
Суттєво змінили ціну усі інгредієнти борщу, зазначили у BRDO.
Найбільше зросла вартість м’яса — на 63,67%.
«Відчутне здорожчання м’ясних продуктів наразі обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів'я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони зокрема впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію», — зазначили дослідники.
Далі за шкалою подорожчання — сметана та морква.
Натомість зменшилась ціна інших овочів — картоплі, капусти та буряка.
* Під час підрахунку індексу були використані дані порталу Мінфін щодо середньомісячних цін на продукти. Актуальність індексу для регіонів України, що перебувають у зоні активних бойових дій підтвердити наразі неможливо.
За матеріалами nv.ua